ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ'NDEN HABERLER

Bir süredir ele almak istediğim, ancak türlü nedenlerle ertelediğim konuların başındaydı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile ilgili son gelişmeler. Dün burasicanakkale.com'da gördüğüm bir haber üzerine, bugünkü konu başlığım da hemen belirlenmiş oldu: ÇOMÜ'nden Haberler...

Prof. Dr. Ramazan Aydın üniversitenin rektörlük görevine bir kez daha atanırken şöyle bir konuşma yapmış: " Çanakkale yolunu kültür ve sanat kenti olma yönünde çiziyorsa, bizim de bu anlamda katkılarımız olmalıdır. Bazı branşlarda mükemmeliyet merkezleri kurmayı hedefledik. Bunlar, özellikle tarih, arkeoloji ve su ürünleri gibi konu başlıklarından oluşacaktır". Bir yandan böyle bir haberi uzun süredir beklerken, öte yandan 2001 yılında Paflagonia Projesi'ni elinin tersiyle itip, üniversitede zaten Troia ile ilgilenecek bir uzman bulunmadığını söyleyen öğretim görevlisi nedeniyle de, gelişmeleri tedirginlikle izliyordum.

İlk haberler, üniversitenin Turizm İşletmeciliği 3.sınıf öğrencisi ve ÇOMÜ Turizm ve Uluslararası Kültür Topluluğu Başkanı Deniz Dönertaş'tan geldi. Yazısında, geliştirdikleri Turizmde Atılım Projesi ile Gelibolu'yu 2015'te Dünya'ya Küresel Barış Kültürünün simgesi olarak kabul ettirmek için bugünden çalışmaların başlatılması gereğine işaret ediyordu. Ardından, ÇOMÜ'nin 2002 yılı çalışmaları açıklandı: Üniversitede kurulan 44 öğrenci topluluğu 232 sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlik düzenleyerek, üniversitede geliştirilen projelerin kamuoyuna duyurulması amacıyla 97 konferans, 15 panel, 2 sempozyum ile 23 konser, 32 film gösterimi, 4 söyleşi, 16 tiyatro gösterisi, 20 sergi, 2 ebru gösterisi, 2 anma gecesi, 1 öykü günleri, 1 öğrenci bilim şenliği ve 17 sosyal etkinlik gerçekleştirmişti. Ayrıca, ÇOMÜ ile Avrupa ülkeleri üniversiteleri arasında işbirliği çalışmaları sürdürülüyordu. Bunlar; Almanya'da Münster, Osnacbrück ve Tübingen Eberhard Karls Üniversiteleri, Bulgaristan'da Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi ile Sofya Milli Spor Akademisi, Çek Cumhuriyeti'nde de Silesiyan Üniversitesi idi. Ayrıca, Selanik Aristoteles Üniversitesi, Amsterdam Hogeschool Ipabo ve İspanya'da Universidad Politecnia de Cartagena arasında görüşmeler yapılıyordu. 14 Şubat 2003 günü gelen habere göre; Almanya Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi ile işbirliği anlaşması rektörler Prof. Dr. h.c. Eberhard Schaich ile Prof. Dr. Ramazan Aydın tarafından imzalanmıştı. İki üniversite arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi ile arkeoloji ve tıp alanlarında karşılıklı yardımı öngören anlaşmanın bence en önemli maddesi, özellikle Troia kazılarında uygulamalı arkeoloji konusunda Tübingen Üniversitesi'nin vereceği destekle Tübingenli arkeologların ÇOMÜ'nde eğitim görevinde bulunacak olmasıydı. İkinci önemli konu da, Çanakkale Üniversitesi'nin TROİA VAKFI kurma çalışmaları yapacak olmasıydı.

Bunların sözde ya da kağıt üzerinde kalmayacak olmasının en büyük garantisi, öğrenci değişim programlarının başlamış olması. Yine Deniz Dönertaş'ın aktardıklarına göre; 2001 yılında, 8 Temmuz 14 Eylül tarihleri arasında Yunanistan'daki Turizm Otelcilik Eğitim Programına Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden katılan 11 öğrenci arasında Deniz Dönertaş da vardı. Kendisi 2003 yılı Şubat ayı başından beri Çek Cumhuriyeti Silesian Üniversitesi'nde ve Mayıs ayına kadar eğitimini orada sürdürecek.

Üniversitede dil eğitiminin ciddiyetle ele alınmaya başlaması da ayrıca sevindirici. Peş peşe açılmaya başlanan kurslara İspanyolca ve İtalyanca'nın da eklenmiş olması, Troia konusunda artık ÇOMÜ'nden uzmanlar yetişeceğinin müjdesi, bana üniversitenin bir sonraki adımda Paflagonia Projesi'ne de sıcak bakacağının işaretlerini veriyor gibi. Umarım yanılmam ...

EMEL (ALTAN) EGE 21 MART 2003