ÜLKELERİ BULUŞTURAN ORTAK TEMA: VENEDİK


15 Mart 2002 Cuma günü, Selanik Fotoğraf Birliği tarafından Selanik İtalyan Kültür Merkezi himayesinde ilk kez gerçekleştirilen bir organizasyonla Türk, İtalyan ve Yunan fotoğrafçılar bir araya gelerek İtalya'nın Selanik Konsolosluğu binasında ortak bir sergi açtılar. 7- 18 Mart tarihleri arasında coşkulu törenlerle kutlanan Ortodoks Karnavalı, bu yıl "Venedik Karnavalı" teması üzerine. 15 Mart'tan 5 Nisan'a kadar ziyarete açık kalacak olan serginin teması da aynı; "EL CARNEVAL EL VA". Dünyanın en eski ve en ünlü karnavallarından olan Venedik Karnavalı 1- 12 Şubat 2002'de yaşanmış, Latin- Katolik alemi çoktan kırk gün kırk gece sürecek "ete-veda" perhizine girmiş, heyecanla Paskalya'yı beklerken, Selanik'te yaşayan İtalyan asıllılar için bu etkinlik güzel bir sürpriz oldu.

Neden "El Carneval El Va"?...
Karnaval eğlencelerinin en önemli bölümü finalidir. Venedik'te de son gece, San Marco Meydanı'nda maskeler ve kostümlerle yaşanan o muhteşem baloyu sona erdirebilecek tek şey, tam gece yarısı "Büyük Perhiz"in başladığını ilan eden çan sesleri olur. Meydan yavaş yavaş boşalmaya başlar. Ne şubatın o insanın içine işleyen ayazına, ne de on günlük karnaval yorgunluğuna aldırmayan insanlar saatler önce geldikleri daracık sokaklarda, bir bir gözden kaybolurken, "karnaval bitiyor, karnaval bitiyor" çığlıkları yankılanır küçük kanallarda. Venedikliler, bunu o herkesin anladığı İtalyanca ile değil, kendi diyalektleriyle "el va, el va, el carneval el va" şeklinde söylerler. İşte, bunun için Selanik'teki sergi EL CARNEVAL EL VA adını aldı ve Venedik Karnavalı bu yıl Selanik'te bir kez daha yaşatıldı.

15 Mart sabahı Konsolosluk binası tam bir bayram yeri gibiydi. Çünkü, bu sadece bir ortak fotoğraf sergisi açılışı değil, coşkulu bir karnaval eğlencesi olacaktı. Konsolosluk bahçesi balonlar, parlak kağıttan süsler, Venedik maskeleriyle donatıldı. Üst kattaki büyük tiyatro salonu Maskeli Balo için hazırlandı. Giriş katı, M. Emin Altan ile Emel (Altan) Ege'nin birlikte hazırlayıp, 1998 yılında İFSAK Saydam Gösterileri Yarışması'nda birincilik ödülünü kazandıkları "Düşler Kenti Venedik" adlı gösterilerini sunacakları şekilde düzenlendi. Zemin kattaki büyük salonda, Türkiye'den Ali Borovalı, Selim Güneş, M. Emin Altan, İtalya'dan Claudia Aquili, Makis Vovlas, Yunanistan'dan Anastasia Dimitriadi, Chrysoula Mamoglou ve Vassilis Karkatselis'in Venedik fotoğrafları bir biri ardına dizilmiş asılmayı bekliyordu. Merdiven altına gerdiği siyah perde ile Vassilis, akşam gelecek maskeli kostümlü konukların hatıra fotoğraflarını çekeceği mini bir stüdyo hazırlamakla uğraşıyordu. Anastasia, diğer bir köşede isteyenlerin yüzlerine hoş karnaval makyajları yapmak üzere boyalarını yerleştirmekteydi. Kültür Merkezi'nin müdürü Ezio Peraro, merdivenin tepesine çıkmış spotların son kontrollerini yapıyordu. Yardımcıları, ortaya yerleştirdikleri uzun masaya kıpkırmızı bir örtü sermişler, hazırladıkları Venedik tatlılarının önüne isim kartlarını koyuyorlardı. Tam bu sırada, biz de Türkiye'den getirdiğimiz büyükçe bir kutu Safranbolu Lokumu'nu masanın ortasına bırakıverdik. Rania Kokkinidou'nun tasarımıyla, İtalyanca- Rumca metinler eşliğinde, katılan fotoğrafçıların üçer fotoğrafının basıldığı El Carneval El Va isimli katalog ücretsiz dağıtılmak üzere ziyaretçilerin kolayca ulaşabilmesi için girişte bir masanın üzerine yerleştirildi. Tüm bu hummalı çalışmaların bitmesi neredeyse akşamı buldu.

Saat 20.00'yi vurduğunda bahçe kapısında çeşit çeşit maskeli kostümlü davetli; dükler, düşesler, palyaçolar, kontesler... bir bir belirmeye başladı. Renk renk tüller, şapkalar binanın beyaz duvarları arasında hoş bir armoni yaratıyordu. Televizyoncular, gazeteciler birinden diğerine uzattıkları mikrofonlarıyla söyleşi yapmaya çalıştılar. Tatlılar yendi, içkiler içildi, fotoğraflarla birkaç kez tekrarlanan saydam gösterisi izlendi, ağırlıklı olarak İtalyanca sohbetler edildi, bol bol anı fotoğrafları çekildi, Anastasia, bıkmadan değişik makyajlar denedi, Vassilis, arşivine yüzlerce kare maskeli kostümlü görüntü biriktirdi. Üst kattaki baloda çılgınca danslar edildi. Özellikle Selanik'te yaşayan İtalyan asıllılar birbirleriyle özlem giderdikleri unutulmaz bir Venedik gecesi yaşadılar.

Venedik, Selanik ve İstanbul...Tarihleri boyunca birbirleriyle çok dostane olmasa da sıkı ilişki içinde yaşamış olan bu üç kent, bu kez sanat için birleşmişti. Onları birbirine bağlayan ortak tema benzersiz karnavalıyla Venedik'ti.

EMEL (ALTAN) EGE 25 Mart 2002